Er zit behoorlijk wat verschil in de prijzen van fosfaatrechten. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door de marktwerking. Indien er veel vraag is naar fosfaatrechten maar er weinig worden aangeboden, kan een hogere prijs gevraagd worden. Het tegenovergestelde is het geval bij een groot aanbod fosfaatrechten en een lage vraag. In dat geval liggen de prijzen van fosfaatrechten vaak een stuk lager. Als verkoper van fosfaatrechten wil je uiteraard een mooie prijs voor de verkoop van jouw rechten. Ben je juist op zoek naar extra fosfaatrechten? Dan doe je uiteraard je best om fosfaatrechten tegen een zo laag mogelijke prijs te kopen.
Ben je op zoek naar extra fosfaatrechten? Dan ga je vermoedelijk het internet op om te kijken hoeveel je kwijt bent aan deze rechten. Het is daarbij van belang om te weten dat er verschillende soorten fosfaatrechten zijn. Zo maken we onderscheid tussen 100% en 0% benutbare fosfaatrechten. De prijzen van deze fosfaatrechten verschillen behoorlijk van elkaar. Het verschil zit hem echter niet alleen in de prijs. Om dit duidelijk te maken, lichten we hieronder de prijzen van 100% en 0% benutbare fosfaatrechten uit.
Indien je direct gebruik wilt maken van extra fosfaatrechten, moet je 100% benutbare fosfaatrechten hebben. De prijzen van deze fosfaatrechten liggen doorgaans hoger dan die van 0% benutbare fosfaatrechten. Dit komt omdat je 100% benutbare fosfaatrechten direct in kunt zetten op jouw melkveehouderij. Hier betaal je vaak een aanzienlijke prijs voor, maar je hebt er zelf natuurlijk ook veel profijt van. Je hoeft jouw veestapel immers niet in te krimpen wanneer je over extra fosfaatrechten beschikt. Ben je benieuwd naar de prijzen van 100% benutbare fosfaatrechten? In de onderstaande grafiek zie je direct wat de actuele stand van zaken is voor wat betreft deze fosfaatrechten.
Dan door naar de prijzen van 0% benutbare fosfaatrechten. Deze zijn vaak goedkoper dan de categorie die we hierboven reeds behandelden. Je kunt 0% benutbare fosfaatrechten namelijk nog niet direct inzetten op jouw melkveehouderij. Vandaar dat de prijzen van deze fosfaatrechten lager uitvallen. Dit wil overigens niet zeggen dat je deze fosfaatrechten standaard links moet laten liggen. De benutbaarheid geldt namelijk alleen voor het huidige kalenderjaar. Indien je 0% benutbare fosfaatrechten koopt, kun je ze het volgende kalenderjaar wel volledig inzetten. Dergelijke fosfaatrechten worden vaak aangeboden wanneer een melkveehouder er volgend jaar bijvoorbeeld mee stopt. In dat geval heeft hij immers niets meer aan zijn fosfaatrechten. Wil je weten wat de prijzen van 0% benutbare fosfaatrechten momenteel zijn? Dat zie je in een oogopslag in de onderstaande grafiek.