Als melkveehouder in Nederland heb je te maken met fosfaatrechten. Deze rechten geven aan hoeveel melkkoeien je op jouw melkveehouderij mag houden. Het kan zijn dat je een tekort of een overschot aan fosfaatrechten hebt. In het geval van een tekort moet je actie ondernemen. Je produceert dan namelijk meer fosfaat dan is toegestaan volgens de fosfaatrechten waar jij eigenaar van bent. Je kunt in dat geval extra fosfaatrechten kopen. Het is ook mogelijk om fosfaatrechten te leasen. Heb je juist een overschot aan fosfaatrechten? Dan kun je jouw fosfaatrechten ook verleasen.
Heb je jouw fosfaatrechten berekend en blijkt hieruit dat je te weinig fosfaatrechten in jouw bezit hebt? Dan dien je ervoor te zorgen dat je extra fosfaatrechten in jouw bezit krijgt. Je kunt in dat geval fosfaatrechten kopen. Dit is echter zonde wanneer je nu al weet dat jouw veestapel komend jaar inkrimpt. Door fosfaatrechten te kopen, heb je volgend jaar namelijk een overschot aan fosfaatrechten. Indien het slechts om één of een paar jaar gaat, kun je de optie overwegen om fosfaatrechten te leasen. Je krijgt in dat geval voor een bepaalde periode de beschikking over extra fosfaatrechten. Na afloop van deze periode gaan de rechten terug naar de partij waarvan jij ze geleased hebt. Op deze manier krijg je zelf niet te maken met een overschot aan fosfaatrechten.
Veel melkveehouders weten dat zij fosfaatrechten kunnen kopen. Lang niet iedere melkveehouder is er echter van op de hoogte dat fosfaatrechten leasen ook tot de mogelijkheden behoort. Klinkt het leasen van fosfaatrechten jou als muziek in de oren? Dan ben je mogelijk benieuwd hoe dit in zijn werk gaat. Eigenlijk werkt het grotendeels hetzelfde als fosfaatrechten kopen. Enige verschil is dat je slechts tijdelijk eigenaar wordt van de rechten. Voor het leasen van fosfaatrechten kun je bij diverse partijen terecht. Bij ons is het niet mogelijk om fosfaatrechten te leasen, maar er zijn verschillende websites waar dit wel mogelijk is. Fosfaatrechten leasen is dus een fluitje van een cent.
Is jouw veestapel de laatste jaren gekrompen? Dan is de kans aanwezig dat je te veel fosfaatrechten in jouw bezit hebt. Je kunt in dat geval fosfaatrechten verkopen. Doe dit echter niet wanneer je verwacht dat jouw melkveehouderij binnen nu en een aantal jaar weer groeit. Waarom niet? Omdat je de fosfaatrechten dan weer nodig hebt. Fosfaatrechten verleasen kan in dat geval interessant zijn. Je stelt jouw fosfaatrechten dan namelijk voor een vastgestelde periode beschikbaar aan een andere partij. Als tegenprestatie ontvang je hier een geldbedrag voor. En daarnaast blijf je zelf de eigenaar van de fosfaatrechten bij verleasen.