Is jouw veestapel gegroeid ten opzichte van 2015? Dan is de kans groot dat je momenteel een tekort aan fosfaatrechten hebt. Om je aan de regels te houden is het zaak extra fosfaatrechten te kopen. Op deze manier blijft de productie van fosfaat op jouw melkveehouderij namelijk binnen de perken. Het is mogelijk om fosfaatrechten te kopen via onze website. Je kunt er echter ook voor kiezen om mee te bieden in een veiling van fosfaatrechten. Deze mogelijkheid bieden wij niet aan, maar elders op het internet is dit wel mogelijk.
Het kan zijn dat je betrekkelijk veel fosfaatrechten over hebt. Daarom besluit je mogelijk (een deel van) deze rechten van de hand te doen. Is de vraag naar fosfaatrechten momenteel laag en het aanbod hoog? Dan is het financieel gezien niet aantrekkelijk om afstand te doen van jouw fosfaatrechten. In dat geval ontvang je namelijk niet veel voor jouw fosfaatrechten. Je kunt besluiten om nog even te wachten tot de vraag groeit. Het is echter maar de vraag of dit op korte termijn gebeurt. Indien dit niet het geval is, kun je ook overgaan tot veiling van fosfaatrechten. Door jouw fosfaatrechten ter veiling aan te bieden, verdien je mogelijk meer geld dan wanneer je ze regulier verkoopt. Ben je juist op zoek naar fosfaatrechten? Dan kun je fosfaatrechten via een veiling mogelijk voor aanzienlijk minder geld kopen.
Voor de veiling van fosfaatrechten kun jij je tot het internet richten. Wil je meebieden op fosfaatrechten? Dan moet je eerst een geschikte partij vinden. Vervolgens is het zaak om een account aan te maken bij de betreffende partij. Gelukt? Dan kun je meebieden op een veiling van fosfaatrechten. Indien je een bod uitgebracht hebt, word je vaak per mail op de hoogte gebracht van de voortgang. Zo ontvang je bijvoorbeeld een mail wanneer je overboden bent. Je krijgt ook een mail wanneer de veiling is afgelopen en je het hoogste bod hebt uitgebracht. In dat geval ontvang je de opgestelde verkoopovereenkomst met daarbij de factuur. Is de factuur voldaan en heb je de overeenkomst ondertekend? Dan ben je eigenaar van de fosfaatrechten. Het kan een aantal weken duren voor de fosfaatrechten zijn overgedragen.
Als melkveehouder kan het zijn dat je meer fosfaatrechten hebt dan nodig. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer jouw veestapel is gekrompen ten opzichte van 2015. Met deze overbodige fosfaatrechten kun je niets. Weet je zeker dat je deze overbodige rechten in de toekomst niet meer gebruikt? Dan kun je de fosfaatrechten verkopen. Je kunt de fosfaatrechten ook ter veiling aanbieden. Eerder in deze tekst gaven we al aan dat de veiling van fosfaatrechten jou meer kan opleveren dan via een reguliere verkoop. Er zit echter ook een nadeel aan zo’n veiling. Jouw fosfaatrechten kunnen op een veiling namelijk ook voor minder geld verkocht worden. Weeg de voor- en nadelen daarom altijd goed tegen elkaar af voor jij deelneemt aan een veiling van fosfaatrechten.