Naar aanleiding van uw aanvraag nemen Klaas of Cornee contact met u op. Bij bespreken samen met u het te verkopen aantal fosfaatrechten en de bijbehorende prijs en condities.
Op het kantoor in Staphorst maken Marleen en Klazien de contracten voor u in orde.
Klaas of Cornee komt met het contract bij u thuis om deze met u door te nemen en te ondertekenen.
Uw partij wordt in één keer of in delen verkocht aan kopers(s).
Zodra uw rechten verkocht zijn en de koopsom binnen is worden de rechten door ons of door uzelf of uw accountant overgezet naar de koper.
Zodra de rechten onherroepelijk zijn overschreven naar de koper wordt het geld naar u overgemaakt.
Heb jij een melkveehouderij? Dan beschik je over fosfaatrechten. Iedere melkveehouder beschikt sinds de invoering van het fosfaatrechtstelsel in 2018 namelijk over dit soort rechten. Hoe meer melkvee er aanwezig is, des te meer fosfaatrechten benodigd zijn. Het aantal fosfaatrechten dat een melkveebedrijf heeft, is in 2015 bepaald. Hiervoor werd voornamelijk gekeken naar het aantal koeien en de totale melkproductie. Op basis hiervan werden fosfaatrechten toegekend. Is jouw veestapel de afgelopen jaren gekrompen? Dan bestaat de kans dat jij meer fosfaatrechten hebt dan noodzakelijk. Zonde, want een andere melkveehouder kan deze goed gebruiken. In dat geval kun jij deze fosfaatrechten verkopen.
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom jij fosfaatrechten wilt verkopen. Eén van de mogelijkheden is dat jouw bedrijf de afgelopen jaren kleiner is geworden. Heb je bijvoorbeeld aanzienlijk minder melkvee dan bij de toekenning van fosfaatrechten in 2018? Dan benut jij niet de volledige fosfaatrechten die jij in jouw bezit hebt. Je kunt het overschot in dat geval verkopen aan een andere melkveehouder. Ben jij helemaal gestopt met jouw melkveehouderij? Dan heb je natuurlijk niets meer aan de fosfaatrechten. Je hebt immers geen melkvee meer dat mest produceert. In dat geval ligt het ook in de lijn der verwachtingen dat jij jouw fosfaatrechten wilt verkopen.
Voordat jij overgaat tot de verkoop van fosfaatrechten ben je vast benieuwd wat het jou oplevert. Dat hangt er maar net van af. Er geldt namelijk geen vaste prijs voor de verkoop van fosfaatrechten. De prijs wordt grotendeels bepaald door de marktwerking. Is er weinig vraag naar rechten voor de productie van fosfaat? Dan betekent dit automatisch dat de prijs voor deze rechten ook daalt. In dergelijke periodes is de verkoop van fosfaatrechten niet bijzonder lucratief. Wil jij jouw fosfaatrechten tegen een redelijke prijs verkopen? Dan doe je er goed aan te wachten tot de vraag stijgt. Wanneer de vraag het aanbod overstijgt, wordt er doorgaans aanzienlijk meer betaald voor fosfaatrechten.
Wil jij jouw fosfaatrechten verkopen? Dan moet je weten dat er een deel van de rechten afgeroomd wordt. Voorheen bedroeg het afromingspercentage 10 procent, maar dit is met ingang van 13 juni 2019 verhoogd naar 20 procent. Jij moet een deel van de fosfaatrechten afromen wanneer je deze overdraagt aan iemand die geen eerste-, tweede- of derdegraads bloed- of aanverwant is. Dit is eveneens het geval wanneer jij de rechten over wilt dragen aan een BV of NV of aan een maatschap waar geen familielid toe behoort.
Er zijn echter ook situaties waarin de fosfaatrechten niet met 20 procent afgeroomd worden. Dit is bijvoorbeeld het geval bij erfopvolging. Draag jij de fosfaatrechten over naar een landbouwbedrijf waar ze datzelfde jaar vandaan kwamen? Ook dan is er geen sprake van afroming. Dit geldt eveneens voor overdrachten aan bloed- en aanverwanten van de eerste, tweede of derde graad.
Ben jij van plan om voor het eerst fosfaatrechten te verkopen? Dan heb je waarschijnlijk geen idee hoe dit in zijn werk gaat. Je kunt wat dat betreft allereerst een aanvraag bij ons indienen. Wij nemen vervolgens contact met jou op om het te verkopen aantal fosfaatrechten, de prijs en de voorwaarden door te spreken. Vervolgens wordt er een contract opgesteld, dat door jou ondertekend dient te worden. Indien de krabbels gezet zijn, wordt de verkoop van fosfaatrechten gestart.
Fosfaatrechten kunnen in zijn geheel verkocht worden, maar dit kan ook in delen. Dit hangt er maar net van af of er veel of weinig vraag is naar fosfaatrechten en hoeveel van deze rechten jij zelf nodig hebt. Is de verkoop van jouw fosfaatrechten geslaagd? Dan worden de rechten overgezet naar de koper. Dit kun jij door ons laten doen, maar ook door jouw eigen accountant. Wanneer de koper de fosfaatrechten in zijn bezit heeft, ontvang jij het geld dat gemoeid is met de verkoop van fosfaatrechten.
Iedere melkveehouder die een overschot heeft aan fosfaatrechten of zijn bedrijfsvoering heeft beëindigd kan zijn fosfaatrechten verkopen. Het RVO houdt dit bij in een register. Bij iedere transactie komt 10 % van de overgedragen rechten te vervallen. De leges van het RVO voor iedere transactie bedragen €100,00. Dit is voor rekening van de koper.
In het geval van lease krijgen zowel verleaser als leaser een rekening van €100,00 van het RVO.
Wilt u meer weten of bent u benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op!
Wilt u fosfaatrechten verkopen of meer informatie? Neem dan contact met ons op!